Sistemet trend te menaxhimit te databazes dhe ne cloud
16 Prill, 2020
Cfare eshte marketingu i referuar
26 Prill, 2020

Si të fitoni para nga Youtube?

 

Sa kohë kaloni duke shikuar YouTube çdo ditë? A nuk do të ishte mirë nëse mund të ishit krijues, duke fituar para nga Youtube?

Videoja e parë e ngarkuar ne YouTube i ngarkuar ndonjëherë ishte më 23 prill 2005, me titullin “Unë në kopshtin zoologjik”. Rreth 13 vjet më vonë, YouTube ka mbi 1.9-miliardë shikues. Çdo ditë, audienca globale shikon më shumë se 5-miliardë video, me seancën mesatare të përdoruesit në YouTube që zgjat 40 minuta.

YouTube ka pothuajse aq përdorues mujorë sa Facebook, duke e bërë atë platformën e dytë më të madhe sociale në internet. Shumë përdorues shikojnë video pa u regjistruar në një llogari zyrtare të Google, duke i bërë numrat e shikimeve jozyrtare të platformës edhe më të larta.

Ekzistojnë dy modele për të fituar para në YouTube, si një platformë reklame, ose si reklamues. Reklamuesit paguajnë YouTube për reklamat Bumpers, preroll ose TrueView dhe YouTube i vendos këto reklama para shikuesve para ose gjatë videos.

Reklamuesit promovojnë produktet e tyre përmes përmbajtjes së njerëzve të tjerë. Ata fitojnë para nga shitja e produkteve ose shërbimeve të blera nga shikuesit.

Si një platformë reklamash, kanali juaj në YouTube pret brende të tjera ose përmbajtje të kanaleve si një bashkëpunëtor me pagesë ose si një partner në YouTube.

Le të zbulojmë secilën nga këto strategji të fitimit të parave për të parë se cila është e përshtatshme për ju.

Strategjia 1 – Të bëhesh reklamues

Reklamuesit në YouTube krijojnë kanale YouTube të populluara me përmbajtjen dhe reklamat e tyre. Reklamuesit paguajnë YouTube për t’i vendosur këto reklama përpara videove me një audiencë të madhe, të synuar. YouTube do të vendos reklamat tuaja në kanale me përmbajtje të rëndësishme për kanalin tuaj, dhe reklamat mund të jenë nga brende të mëdha ose individë me audiencë shumë të synuar.

Nëse jeni duke kërkuar të zbatoni këtë strategji, duhet të dini se po luani lojën e gjatë. Mund të jetë sfiduese për reklamuesit që të marrin ekspozimin e nevojshëm, përveç nëse shpenzojnë shuma të mëdha parash në platformë.

Ekziston gjithashtu mundësia që audienca juaj e synuar të mos shikojë reklamën tuaj, dhe normat e klikimit mund të jenë minimale në krahasim me atë që prisnit nga përpjekjet tuaja. Sidoqoftë, hulumtimi vërteton se kjo strategji funksionon për shumicën e reklamuesve, dhe shumica bëjnë një kthim të shëndetshëm të investimeve të tyre në marketing.

Kur bëhet fjalë për shfaqjen e reklamave në YouTube, reklamuesit kanë tre lloje te reklamave.

“Preroll Ads”

Këto reklama janë të ngjashme me reklamat brenda transmetimit që jepen para një videoje. Sidoqoftë, ndryshimi me një reklamë paraprake është se përdoruesi nuk mund ta kalojë atë pas 5 sekondash. Këto video shfaqen nga diku midis 15 dhe 30 sekondave, dhe reklamuesi paguan për klikim.

 “True view”

Reklamat TrueView vijnë në dy formate, në transmetim dhe zbulim.

Reklama në video transmetohet para videos së përdoruesit, duke u dhënë përdoruesve mundësinë të kalojnë videon pas 5 sekondash. Reklamuesit mund të bëjnë video brenda transmetimit kudo nga 12-sekonda deri në 6-minuta në gjatësi.

Reklamat Discovery do të shfaqen në shiritin e djathtë të përdoruesit në video, poshtë videos “Up Next”. Këto reklama janë të shkëlqyera për ndërtimin e pamjeve të videove tuaja dhe zhvillimin e brendit tuaj.

Reklamuesit paguajnë YouTube një komision fiks sa herë që reklama merr një pamje për reklamat TrueView. Reklamuesit matin suksesin e fushatave të tyre përmes Google AdWords. YouTube numëron vetëm një pamje kur një përdorues harxhon më shumë se 30 sekonda duke shikuar reklamën, ose klikon në faqen e uljes së reklamuesve ose faqen e internetit.

Bumpers

Këto reklama kanë kohën më të shkurtër në YouTube. Këto pika reklame prej 6 sekondash luajnë para se të fillojë videoja e përdoruesit, dhe ato janë gjithashtu të dobishme për përgjime në video më të gjata, siç janë podcast-et. Hulumtimet tregojnë se 90% e shikuesve kanë tendencë të mbajnë mend keto reklamat, duke i bërë ato një nga format më reklamuese me kosto efektive në platformë.

YouTube i ngarkon reklamuesit një CPM, një sistem faturimi kosto-minutë, ku reklamuesit paguajnë për çdo 1.000 shikime të reklamës suaj në YouTube. Keto reklama janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të forcuar një fushatë reklamimi TrueView.

Strategjia 2 – Fillimi i një platforme reklamimi

Kur shumica e njerëzve mendojnë të përdorin YouTube për të fituar para, ata po mendojnë për strategjinë e platformës së reklamimit. Me këtë metodë, ju po fitoni para nga ritja e brendeve të tjera ose reklamave të njerëzve në kanalet tuaja përpara se të luhen videot tuaja.

Programi i Partnerëve në YouTube

Ky program lejon kanale të suksesshme në YouTube të fitojnë para nga videot e tyre duke vendosur reklama në përmbajtjen e tyre të paguar nga përdoruesit e tjerë të YouTube, ndërmarrjet dhe markat. Ju do të duhet të përmbushni kriteret e kualifikimit që kanali juaj të ketë të drejtën e fitimit të parave.

Nëse kanali juaj ka të drejtë për fitim parash, ju do të duhet të pajtoheni me termat dhe kushtet e YouTubes YPP, dhe pastaj të paraqisni kanalin tuaj për shqyrtim nga ekipi i moderatorit YouTube. Ekipi kthehet tek ju me rezultatet e rishikimit tuaj brenda një jave nga paraqitja juaj.

Do të duhet të regjistroheni edhe për një llogari Google AdSense, duke ju lejuar të merrni të ardhura përmes llogarisë suaj në YouTube. Shuma e parave që merrni ju korrespondon me numrin e videove që krijoni brenda një jave.

YouTube ndan të ardhurat nga reklama midis partnerëve në program. Google merr 45% të parave të reklamës, dhe ju i mbani të tjerët 55%.

Lidhje partnere partnere

YPP u ofron krijuesve një mënyrë të shkëlqyeshme për të fituar para me kanalet e tyre dhe të fitojnë të ardhura në internet. Sidoqoftë, nuk është opsioni i vetëm për YouTubers që kërkojnë të përfitojnë nga të ardhurat nga reklamat.

Lidhjet e bashkëpunëtorëve janë një tjetër strategji popullore e përdorur nga YouTubers për të rritur të ardhurat e tyre. Nëse keni fituar një kanal të suksesshëm, ka shumë marka të gatshme të punojnë me ju.

Mendoni si të ngjashme me një reklamë në radio. YouTuber shënon markën ose produktin dhe më pas i thotë audiencës të klikojë një lidhje në video ose kutinë e përshkrimit. Lidhja tërheq shikuesin në një faqe, ku shikuesi mund të bëjë blerjen e tij duke përdorur një kod zbritje të ofruar nga YouTuber. Hulumtimet tregojnë se kjo është një strategji tepër efektive e marketingut dhe është shumë e popullarizuar në mesin e YouTubers.

 

Faktorët që ndikojnë në normat e fitimit të parave

Nëse dëshironi të maksimizoni të ardhurat tuaja nga reklama në YouTube, atëherë vlerësoni kanalin tuaj duke përdorur kriteret e mëposhtme.

Numri i abonuesve – Numri i abonuesve tuaj luan një rol masiv në sa të ardhura nga reklamat do merrni në fund të muajit.

Cilësia e videos – Kompanitë e reklamave u pëlqen të punojnë me kanale që kanë vlerë të lartë prodhimi. Nëse jeni duke filmuar video duke përdorur celularin tuaj, mund të jetë një ide më e mirë për tu përmirësuar e prodhuar përmbajtje me cilësi më të mirë për shikuesit dhe reklamuesit.

Niveli i lidhshmerisë– Reklamuesit janë të gatshëm të paguajnë kanale më shumë nëse kanë nivele më të larta të angazhimit.

Popullariteti – Sasia e vëmendjes që merr kanali juaj është një komponent kritik për të vendosur shkallën tuaj të fitimit të parave. Nëse prodhoni vazhdimisht video virale, mund të prisni që reklamuesit të mblidhen në kanalin tuaj.

Përmbajtja – çfarë lloj përmbajtjeje po prodhoni? YouTube dhe reklamuesit nuk u pëlqen përmbajtjet e diskutueshme, dhe kjo mund të rezultojë në demonetizimin ose ndalimin e llogarisë tuaj.

THINK SMART, WORK SMART