KURSE DHE TRAJNIME ONLINE NE DURRES
16 Korrik, 2019
Profesionet me te paguara ne vitin 2019
26 Shtator, 2019
 

Një nga aftësitë më të rëndësishme për sot është aftësia për të shkruar një program. Në fund të fundit, teknologjia kompjuterike është kudo, nga fabrikat dhe transporti tek pajisjet shtëpiake.
Ata e kanë thjeshtuar shumë jetën tonë. Por koduesit profesionistë e dinë që janë shumë herë më shumë. Sipas burimeve të ndryshme, mesatarisht sot ekzistojnë 500 – 5000 gjuhë programimi.
Duke studiuar të gjitha statistikat, ne mund të dallojmë disa gjuhë programimi që do të jenë patjetër trend në vitin 2020.
Përpos trendit këto gjuhë programimi per profesionistet e tyre jane me te paguarat dhe me nje te ardhme ne fushen e teknologjise.

Front-end

 Javascript

Javascript është gjuha e programimit front-end më e përdorur gjerësisht në botë për zhvillimin e aplikacioneve në internet. Kjo ju lejon të krijoni të gjitha animacionet, të vendosni shumë butona, të menaxhoni multimedia dhe shumë më tepër.
Me fjalë të tjera, Javascript është baza e pakushtëzuar për front-end-in.

Avantazhet:

Shpejtësi të lartë për shkak të aftësisë për të ekzekutuar browser-in në anën e klientit;
E lehtë për tu mësuar;
Kombinohet në mënyrë të përkryer me gjuhët e tjera;
Aftësia për të krijuar një ndërfaqe të mbushur me njerëz;
Azhornimet vjetore;
Pasi kodi ekzekutohet nga ana e klientit, kjo pakëson sigurinë e kompjuterit të përdoruesit;
Skriptet mund të ekzekutohen ndryshe në varësi të shfletuesit;
Një tipar unik i Javascript është një grup kornizash funksionale. Pra, Node.js me Express.js ju lejon të përdorni këtë gjuhë programimi për të ekzekutuar skriptet nga ana e serverit.
80% e kompanive kërkojnë kandidatë për njohuri pune mbi Javascript dhe praninë e përvojës në mjedisin e saj;
Kjo është arsyeja pse kjo gjuhë është një prirje e vazhdueshme për disa vite.

Typescript

Ndërsa popullariteti i Javascript rritet dhe përdorimi i tij nga kompani të mëdha, procesi i thjeshtimit të shkrimit të kodit dhe mirëmbajtja e tij bëhet gjithnjë e më e vështirë. Për këtë arsye, Microsoft zhvilloi Typescript, i cili zgjeron aftësitë e JS.
Për më tepër, aplikacionet e shkruara në Typescript mund të përpilohen në Javascript.

Avantazhet:

Një përshkrim i plotë i secilit përbërës të kodit, i cili eliminon mundësinë e shkeljes së një elementi kur ndryshoni një tjetër;
Kërkon më pak teste për shkak të arkitekturës speciale;
Extend toolbox;
Aftësia për të konfiguruar në mënyrë që kodi të mos jetë i gabuar.

Disavantazhet:

Për të integruar bibliotekat, është e nevojshme të përshkruani secilin modul në mënyrë që të shmangni gabimet e përpilimit;
Pak profesionistë;
Kodi shkruhet më gjatë sesa në JS.
Siç treguan statistikat e Github dhe PYPL, kjo gjuhë po merr vrull dhe targeti i saj po zgjerohet. Dokumentacioni është hartuar shumë mirë, sepse nuk është aq i vështirë për tu mësuar. Megjithë mangësitë, ka shumë të ngjarë që vlerësimet e saj të rriten ndjeshëm deri në vitin 2020

HTML 5

HTML ju lejon të organizoni të gjithë përmbajtjen e faqes. Përdoret gjithashtu gjerësisht për paraqitjen e webisteve dhe konsiderohet mjaft e thjeshtë për tu mësuar.
Shumë shpesh programuesit junior fillojnë rrugën e tyre programuese me HTML.

Avantazhet:

Lehtë për të krijuar website;
Mbështetur nga çdo shfletues;
Zgjedh mirë pamjen e faqes për çdo pajisje;
Skedarë të me pak mb;
Plotësisht falas.

Disavantazhet:

Pamundësia e interpretimit të saktë pa një browser;
Krijon vetëm faqe statike;
Duhet të shkruani një kod të madh për të krijuar faqe të thjeshta;
Niveli i ulët i sigurisë;
Secila faqe duhet të krijohet veç e veç;
Nuk mund të thuhet se HTML do të përdoret nga bizneset e mëdha. Funksionaliteti i saj sot nuk është i mjaftueshëm për të krijuar websitet e nivelit 2020. Sidoqoftë, është akoma mirë për fillestarët dhe shpesh do të përdoret për të krijuar portalet e lajmeve, dyqanet në internet dhe më shumë.

Back-end

Python

Një nga gjuhët më të njohura të programimit nga ana e serverit. Sipas statistikave të fundit të PYPL, përdoruesit më shpesh kërkojnë trajnim dhe ndihmë për të punuar me Python. Si rregull, përdoret për të shkruar skriptet dhe shtesat.
Për shembull, përmes Python janë regjistruar episodet dhe veprimet e personazheve në lojëra.|
Eshtë një gjuhë universale me kod të lehtë për t’u lexuar. Për shkak të veçorive të sintaksës, programuesit duhet të kryejnë më pak veprime për të krijuar një shtojcë sesa në Java ose C ++. Markat si Instagram dhe Surveymonkey e përdorin atë. Google, Netflix dhe Quora nuk mund të bëjnë pa Python.

Avantazhet:

Kod shumë i thjeshtë;
Mundësia e kodimit asinkron (duke alternuar ekzekutimin e cikleve të përpunimit);
Suporton shumicën e librarive;
Pa pagesë;
Open source;
Objekti i orientuar.

Disavantazhet:

Përkundër mënyrës së thjeshtuar të shkrimit të kodit, shumë procese zgjasin mjaftueshëm;
I dobët për programimin e aplikacionit celular;
Kërkon shumë teste për të eleminuar plotësisht gabimet;
Në mënyrë ideale, pas 2-3 mësimeve, mund të shkruani një kod të thjeshtë.
Vlerësimet e Python po rriten dukshëm. Në të kaluarën, statistikat e vendosën atë në 4-5 vende, por në shkurt 2019 ajo tashmë ishte në vendin e parë në numrin e pyetjeve të kërkimit. Statistikat më të hollësishme do të jenë vetëm në fund të vitit. Por tani mund të themi me besim se kjo është tendenca kryesore midis gjuhëve të programimit.

Java

Një tjetër zgjedhje mjaft e përdorur e programuesve. Kjo gjuhë përdoret gjerësisht nga kompanitë e mëdha për të krijuar aplikime të llojeve të ndryshme. Environment Java është tepër i qëndrueshëm, duke e bërë atë zgjedhjen për të shkruar aplikacione Android. Shumë website sot nuk funksionojnë pa Java. Vlen të përmendet se çdo vit ka më shumë shërbime të tilla.
Për shkak të kërkesës për profesionistë që janë të aftë për këtë gjuhë programimi, gjithnjë e më shumë.

Avantazhet:

Programim i orientuar nga objekti
Gjuhë e lexueshme dhe lehtësisht e menaxhueshme;
Nuk kërkon një infrastrukturë specifike të pajisjeve;
Niveli i mirë i sigurisë;
Stabiliteti;
Menaxhimi automatik i memorjes.

Disavantazhet:

Ndërfaqe jo standarde, për të cilën duhet të mësoheni për një kohë të gjatë;
Harxhon shumë memorje dhe zvogëlon performancën e harduerit;
Vështirë për tu mësuar;
Përcaktimi i kufizuar i vonesës kritike;
Nuk mbështet programimin e përgjithshëm, i cili rrit sasinë e punës kur shkruani kod;
Nuk ka mundësi për të bërë kopje rezervë;

PHP

Përkundër faktit se kjo PHP po humbet betejën e Python dhe Javascript, ajo është akoma e renditur shumë në treg. Sot, rreth 70% e faqeve përdorin PHP, dhe në WordPress rreth 90% e kodit shkruhet duke përdorur këtë gjuhë. Falë PHP, ju mund të krijoni faqe shumë dinamike dhe interaktive, gjë që është shumë e këndshme për syrin e përdoruesit aktual.

Avantazhet:

Pragu i ulët i njohurive për të filluar;
Target i zgjeruar;
Korrigjim i shkallës së lartë.

Disavantazhet:

Gjuha e interpretuar: kërkon më shumë burime dhe ngadalëson ekzekutimin e kodit;
Ekzekutimi me multi-threaded (kërkon shumë memorje, por gjithnjë është i kufizuar);
Kërkon ndryshimin e skedarit të konfigurimit për të instaluar shtojcat;
PHP është një nga tendencat më të diskutueshme. Nëse jeni të azhurnuar, shumica e zhvilluesve e kanë quajtur atë gjuhën më të dobët të programimit. Për më tepër, për shkak të pragut të ulët të njohurive, është më lehtë të pengohesh për një amator, sesa një specialist i kualifikuar.

Sidoqoftë, tashmë me kalimin e viteve ajo zë linjat kryesore dhe, më besoni, në vitin 2020 do të jetë një nga më të njohurit në treg.
Smart Center eshte e vetmja qender ne qytetin e Durresit e cila ofron staf te pergatitur dhe te kualifikuar,metoda bashkohore mesimdhenie,certifikate te licensuar,referenca punesimi, konsulence dhe Informatizim te Bizneseve.

Smart Center ju mirëpret për të ju kthyer në profesionistet e te ardhmes në IT!

THINK SMART, WORK SMART